Waar wordt AIS live voor gebruikt?

      Geen reacties op Waar wordt AIS live voor gebruikt?

AIS live is een technologie binnen de scheepvaart. Het heeft verschillende functies die allemaal op een andere manier hun steentje bijdragen. Om je hier meer over te vertellen gaan we er in deze blog wat dieper op in. Ben je er klaar voor? Lees dan door, we duiken er per direct in!

Veiligheid verhogen

AIS live betekent dat er allerlei informatie over het schip wordt uitgezonden. Andere schepen met AIS kunnen dit ontvangen en krijgen zo een goed beeld van de schepen die zich in hun nabijheid bevinden. De kans op een botsing wordt daardoor kleiner, wat de veiligheid verhoogt.

Efficiëntie

Bovenstaande gaat voornamelijk over lokale AIS live via een VHF kanaal. Dit wordt tegenwoordig vaak gecombineerd met satelliet AIS. Met zo’n extra systeem wordt het mogelijk om wereldwijd schepen in real time te volgen vanuit een visuele weergave. Scheepvaartbedrijven kunnen zo hun gehele vloot volgen en monitoren, wat het aan- en bijsturen van het geheel gemakkelijker maakt. Dit levert allerlei nieuwe data en inzichten op die weer worden gebruikt om de efficiëntie te verhogen. Dit noemen zij meestal fleet monitoring.

Benchmarken

Door al die extra informatie wordt het ook mogelijk om te benchmarken. Zo kan het bedrijf met de satteliet AIS live gemakkelijk zien wat de gemiddelde vaartijd voor bijvoorbeeld een bepaalde vaarroute is en deze als benchmark aanhouden. Op die manier kunnen zij hun bedrijfsvoering nog verder verbeteren, wat weer resulteert in lagere kosten en dus meer winst.

Daar wordt AIS live dus voor gebruikt

We hopen dat je nu goed snapt wat AIS live is en waar het allemaal voor wordt gebruikt. De technologie heeft de moderne scheepvaart in ieder geval flink verbetert en zorgt ervoor dat internationale scheepvaart nog beter is geworden. Dat is fijn, want we zijn er allemaal in meer of mindere mate van afhankelijk.