Monitorstandaarden, waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer het gaat om monitorstandaarden. Het klinkt in de basis namelijk heel simpel. Een standaard waar de monitor aan bevestigd zit. Tegenwoordig is het echter iets ingewikkelder dan dat. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan vooral snel verder, dan vertellen we je er alles over!

Ergonomie

Ergonomie draait in de basis om het zo efficiënt mogelijk laten functioneren van mensen. Nu denk je misschien, dat klinkt als de basis voor een goede horrorfilm. Zou kunnen, maar blijf toch even bij me. Ergonomie is in de praktijk onderverdeeld in drie gebieden. Dit zijn fysieke, cognitieve en organisatorische ergonomie. Het eerste komen we het vaakst tegen, dit gaat om het optimaliseren van de fysieke omgeving en hoe mensen zich daarin bevinden. De tweede heeft betrekking op hetgeen er tussen de oren gebeurd. Denk aan stress en mentaal welzijn. Tot slot de organisatorische ergonomie, waarbij men kijkt naar teams en goede roosters bijvoorbeeld. De fysieke ergonomie speelt de belangrijkste rol bij het uitkiezen van een monitorstandaard. Het is namelijk van groot belang dat men recht voor de computer zit. Anders krijgen zij last van hun nek, een bekend probleem van deze eeuw. Zorg er dus voor dat de nieuwe standaarden in hoogte verstelbaar zijn. Niet iedereen is even lang!

Draaibaar

Een beeldscherm moet ook vanuit de standaard te draaien zijn. Zo wordt het makkelijker om samen te werken en iemand mee te laten kijken. Idealiter is het met deze functie ook mogelijk om het scherm meer naar voren of naar achter te brengen. Wanneer het scherm te ver van iemand vandaan staat is de kans namelijk groot dat hij of zij naar voren gaat leunen om het beter te kunnen zien.

Nu weet je het

We hopen dat je nu precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe monitorstandaard.