Machineveiligheid: hoe ben je hier zeker van?

In verschillende branches, zoals de industrial, transportation, safety solutions, medical, food en agri evenals de hightech branche, worden met regelmaat met machines gewerkt. Eigenlijk zijn machines niet meer weg te denken uit deze organisaties. Het werken met machines is nou eenmaal niet zonder risico’s. Er wordt dan ook vaak gepraat over ‘machineveiligheid’.

Wat is machineveiligheid?

Wanneer we het hebben over machineveiligheid dan hebben we het over het beoordelen, uitsluiten en beheersen van de eventuele risico’s die kunnen spelen bij het gebruik van machines. In de Machinerichtlijn (een Europese wet) staan verschillende eisen waaraan Europese machines moeten voldoen.

Wat is een veiligheidsschakelaar?

Een van de eisen die in de Machinerichtlijn wet kunnen staan, is het gebruik van een veiligheidsschakelaar voor machines. Een schakelaar als deze is een handbediende schakelaar welke in de nabije omgeving van een elektrische machine moet worden gemonteerd. Zo kan men in een situatie waarin er onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan de machine moeten worden uitgevoerd, snel de machine uitschakelen.

Welke soorten veiligheidsschakelaars zijn er?

Wanneer je zoekt naar veiligheidsschakelaars voor machines, dan zal je met regelmaat verschillende schakelaars tegenkomen. Zo kun je kiezen uit contactloze schakelaars, noodstop schakelaars, sleutel vergrendel systemen, trekkoord schakelaar en veiligheidseind schakelaars. Maar, daarbij komen vaak ook nog de veiligheidslijsten, de veiligheidsmatten, de veiligheids bumbers en de eventuele veiligheidsrelais. Heb je geen idee welke veiligheidsschakelaar je moet kiezen voor jouw machines? Dan kun je je het beste even laten adviseren, of gebruik maken van de vele mogelijkheden om een sample aan te vragen. Zo zijn er diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het geven van adviezen op het gebied van machineveiligheid, veiligheidsschakelaars en sensoren. Zo weet je zeker dat je de risico’s met betrekking tot de machines beperkt, en dat je je toepassingen slimmer, meer betrouwbaar en veiliger kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *